LVIs produkter ger personer med synnedsättning nya möjligheter

LVIs produkt MagniLink Vision TTS hjälper de med nedsatt syn att tillgodogöra sig skriven text.

LVI Low Vision International är en av världens ledande tillverkare av synhjälpmedel. Företagets produkter används när vanliga förstoringsglas och andra optiska hjälpmedel inte längre räcker till.

LIVs huvudprodukt är olika typer av läskameror, som ger användaren möjlighet att läsa genom bland annat kraftig förstoring och kontrastförstärkning. I sortimentet finns också flera produkter som omvandlar text till tal, och två nya sådana produkter har precis lanserats.

MagniLink VOICE 2 

– När vi utvecklade MagniLink VOICE 2 låg fokus på att ta fram en läsmaskin som var enkel att använda, hade hög prestanda och samtidigt var mycket mobil. Genom smarta materialval har vi kunnat hålla enheten lätt och kompakt men samtidigt robust, säger Henrik Blomdahl som är Utvecklingschef på LVI. 

Enheten är verkligen mycket enkel att använda. Genom att placera ett dokument under kameran och trycka på en knapp omvandlas texten till tal och läses upp genom den inbyggda högtalaren. På detta sätt kan man även med kraftig synnedsättning, eller som blind, tillgodogöra sig text från exempelvis tidningar, böcker, recept med mera. 

– Olika personer har olika behov och därför kan man också anpassa läsmaskinen efter användaren, säger Petter Helge, Marknads- och Försäljningschef på bolaget. Samtidigt som den är extremt enkel att använda i sitt grundläge går det också göra mer avancerade inställningar om man så önskar. Genom att det både går att ställa in och ta bort funktioner kan man verkligen anpassa enheten till användaren som på så sätt får möjlighet att arbeta så effektivt som möjligt. 

MagniLink Vision TTS (Text To Speech) 

Samma plattform för att omvandla text till tal används även i produkten MagniLink Vision TTS. 

– Vi ville använda samma plattform i båda produkterna för att ytterligare förenkla användandet, säger Henrik Blomdahl. Har man lärt sig funktionerna i den ena produkten, är det lätt att göra samma sak i den andra, vilket förenklar för både användare och pedagoger. 

MagniLink Vision TTS är en läskamera med stor flexibilitet för den som verkligen vill ha bästa möjliga förutsättningar att tillgodogöra sig skriven information, förklarar Petter Helge. Den högupplösta kameran och den low vision-anpassade skärmen ger en fantastisk bild för alla slags dokument när man vill läsa med förstoring. Men inte nog med det, på samma gång är det också en högpresterande och användarvänlig läsmaskin. På samma sätt som med MagniLink VOICE 2 behöver man bara trycka på en knapp för att omvandla texten till tal.

– Studier har visat att det effektivaste sättet att läsa som synsvag ofta är genom att synkront kombinera både tal och text och det är just det vi använder i MagniLink Vision TTS, säger Petter Helge.

– Med dessa båda produkter förstärker vi vårt sortiment ytterligare och fortsätter vår tradition med att utveckla produkter som ger personer med synnedsättning nya möjligheter, avslutar Henrik Blomdahl 


Presenteras av

Om LVI Low Vision International

• Bildades 1978 och är en av världens ledande tillverkare av synhjälpmedel 

• All utveckling och tillverkning sker på huvudkontoret i Växjö

• Utvecklingen av nya produkter sker i nära samarbete med användare av synhjälpmedel och professionell personal inom synrehabilitering

• Är kvalitetscertifierat enligt ISO9001 och miljöcertifierat enligt ISO14001

• Är ca 55 anställda i koncernen

• Säljer över hela världen genom dotterbolag och distributörer

Läs mer på www.lvi.se